Behandle vannlatingsproblemer med kateterisering

Innlegget er sponset

Vannlatingsproblemer kan være en stor utfordring i hverdagen. Heldigvis finnes det forskjellige behandlingsmuligheter som kan bidra til en enklere hverdag. En av disse mulighetene er kateterisering, som er en måte å tømme blæren på hvis du ikke kan late vannet på vanlig måte. Engangskatetre er den foretrukne metoden for å tømme blæren når man ikke er i stand til å tømme blæren selv ved tissing.

Hvis du har problemer med å late vannet er det derfor viktig at du ikke lider i stillhet. Det finnes mange ulike typer engangskateter, og ved å finne de som passer inn i din hverdag kan du leve et helt som vanlig også når du kateteriserer for å tømme blæren.

Kateterisering med engangskatetre

Kateterisering skjer ved hjelp av kateter. Et kateter er et lite rør som føres gjennom urinrøret og inn i blæren. Typisk skiller man mellom to typer katetre: engangskatetre, som kastes umiddelbart etter bruk, og permanente katetre, som ligger i blæren over en lengre periode av gangen.

I dag foretrekker de fleste kateterbrukere engangskateteret da det er mer diskré og reduserer risikoen for urinveisinfeksjoner sammenlignet med permanente katetre. Det finnes flere engangskatetre på markedet som varierer i form, design og størrelse.

SpeediCath engangskatetre for menn og kvinner

Coloplast har utviklet de innovative SpeediCath katetrene. Med SpeediCath katetre får du en hygienisk og brukervennlig kateterisering. SpeediCath katetrene er derfor det foretrukne valget blant kateterbrukere i Europa. De byr på mange fordeler, som for eksempel:

  • En glatt og jevn overflate som minimerer risikoen for skade på urinrøret
  • Er overflatebehandlet og helt klar til bruk 
  • Har et intuitivt design og er enkle å bruke.

Gode ​​råd for kateterisering

Før du starter kateterisering må du alltid ha grundig opplæring av helsepersonell. Mange er litt nervøse første gang de skal kateterisere. Med grundig veiledning og litt øvelse blir det fort lettere.

Akkurat hvordan du fører inn et engangskateter avhenger av katetertypen. Men det er noen generelle råd du kan følge for å sikre en god rutine:

  1. Finn et passende sted å kateterisere hvor du har nødvendig plass og ro, slik at du ikke blir forstyrret.
  2. Vask hendene grundig før du starter og ha kateteret og eventuelle andre ting du trenger for kateteriseringen klart.
  3. Husk å kateterisere ofte nok. Det er vanlig å skulle kateterisere hver 3.-4. time, men det kan variere og du vil få beskjed om hvor ofte du bør kateterisere av helsepersonell.
  4. Som hovedregel trenger du kun å vaske rundt urinrørsåpningen én gang daglig, med vann og eventuelt intimsåpe. 

Bli med i Coloplast Assistanse og få gratis prøver av engangskatetre

Er du usikker på hvordan du kateteriserer, eller har du spørsmål om valg av produkter? Da kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et servicetilbud hvor du kan få råd og veiledning til din hverdag som kateterbruker. Er du i tvil om hvilke katetre som er de riktige for deg har du også muligheten for å bestille gratis prøver gjennom Coloplast. Dermed kan du prøve flere produktvarianter slik at du kan finne de som passer deg og gjøre hverdagen din enklere.

Du får også tilgang til inspirasjon, relevant informasjon og gode råd til livet som kateterbruker generelt. Har du spørsmål eller trenger veiledning, kan Coloplasts erfarne sykepleiere også hjelpe deg med å svare på dine spørsmål og gi deg veiledning og råd.