Den enkle guiden når du skal kjøpe nye joggesko

Innlegget er sponset

Hvis du er på jakt etter nye joggesko, har du helt sikkert lagt merke til at det finnes svært mange ulike sko å velge mellom – helt fra rimelige budsjettalternativer til eksklusive sko laget spesifikt for konkurranser. Hvor bør du egentlig begynne i denne jungelen?

Treningssko, konkurransesko, terrengsko og piggsko

Det er mulig å dele inn den brede kategorien jogge- eller løpesko i for eksempel treningssko, konkurransesko, terrengsko og piggsko. Disse underkategoriene har sine egne særtrekk:

  • Treningssko er det «vanligste» alternativet for mosjonisten. Det dreier seg i stort om relativt lette sko, med fokus på god demping og støtte. Et godt eksempel er HOKA joggesko, som utmerker seg med god demping og relativt tykke såler.
  • Konkurransesko er, som navnet tilsier, laget med tanke på konkurranse. Det betyr igjen at de kan være enda litt lettere enn treningssko.
  • Terrengsko passer best til løping på sti, grus og litt lettere terreng. Slikt underlag er skånsommere enn asfalt, men det forutsetter at du har godt grep.
  • Piggsko kommer i to varianter – «vanlige» piggsko og vinterpiggsko. Piggsko til bruk på barmark brukes innen friidrett, men vinterpiggsko kan være et relevant alternativ for mosjonister på vinterføre. 

Lavt dropp, demping og teknologier som gir mer energi

Markedet for joggesko preges av både ulike trender og relativt intens teknologisk utvikling. For noen år siden var «barfotløping» populært, men i dag er det mange skoprodusenter som lager sko med svært tykke såler og mye demping. Samtidig kombineres den gode dempingen i noen tilfeller med ulike teknologier for å «gjenvinne» energi fra nedslaget – slik at foten får litt hjelp opp fra bakken igjen.

Et begrep som har blitt videreført fra barfottrenden er «lavt dropp», som helt enkelt betyr liten forskjell mellom såletykkelse ulike steder under foten. Kombinasjonen av lavt dropp og god demping skal kunne gi en mer naturlig stegavvikling, tidligere nevnte HOKA er en produsent som har fokus på dette.