Få en normal hverdag med urostomi

Innlegget er sponset

En urostomi er en måte å lede urinen fra nyrene og ut av kroppen på en alternativ måte. Det finnes to typer urostomi: kontinent urostomi og inkontinent urostomi. Ved den første samles urinen i en konstruert blære under huden, som tømmes ved hjelp av et kateter. Ved inkontinent urostomi samles urinen i en pose, som festes utenpå en åpning på magen.

Uavhengig av hvilken type urostomi man har, er bekymringene ofte de samme. Er det mulig å leve en normal hverdag med urostomi? Hvordan fungerer det i praksis? Dette er bare noen av spørsmålene som melder seg hos personer etter operasjonen. Det kan være utfordrende å venne seg til det nye livet med urostomi, hvor for eksempel en stomipose må tømmes omtrent 6 ganger i døgnet.

Hvilke typer urostomi-poser finnes det?

Du kan få flere typer urostomiposer, både 1-dels- og 2-delte systemer. Det er smak og behag samt behov som avgjør hvilket system du skal velge. Her kan det være en god idé å snakke med din stomisykepleier om hvilken type som passer best for deg – sykepleieren vil også kunne hjelpe deg med å prøve ut de forskjellige mulighetene. Det er nemlig utrolig viktig å finne en pose som passer godt til kroppen din.

Når du har fått en urostomi, bør du alltid sørge for å velge en urostomipose som er utstyrt med en tilbakeslagsventil, som sørger for at urinen ikke renner tilbake til stomien. Dette minsker risikoen for urinveisinfeksjoner og hudirritasjon.

Finn SenSura Mio-stomiposer med flere kamre

De fleste med en urostomi som bruker stomiposer, ønsker ikke å tiltrekke oppmerksomhet til sin stomi. Derfor kan det være en god idé å velge en flerkammerpose som for eksempel SenSura Mio-stomiposer, som er utviklet av Coloplast. Fordelen med denne stomiposen er at den er delt inn i flere kamre, som gjør at urinen fordeler seg jevnt i posen, og dermed ikke er like tydelig. En annen fordel med SenSura Mio-posene er at de skvulper mindre på grunn av de flere kamrene.

Dette gjør altså posen veldig diskret å bruke, både når det kommer til reduksjon av skvulpelyder og synligheten under klærne. Det gjør det for mange enklere å akseptere stomien, og gjør at de kan få en så normal hverdag som mulig på samme nivå som før de fikk urostomi.

 Sørg for å pleie din urostomi

Det er viktig å pleie din urostomi og huden rundt den, slik at du unngår hudirritasjon ved stomien. Bruker du 1-dels-stomiposer skal posen skiftes minst en gang om dagen. Hvis du bruker et 2-delt system, hvor stomiposen og hudplaten er i to deler, skal posen skiftes minst én gang om dagen, mens platen kun trenger å skiftes hver 2. eller 3. dag. Ved 2-delte systemer er det dog viktig å nevne at hudplaten må sitte tett rundt stomien for å unngå lekkasje og hudirritasjon.

Rens huden med vann og uparfymert såpe og sørg for at huden er helt tørr etter rengjøring. Det kan være nødvendig å bruke andre stomipleie-produkter som kan forebygge hudproblemer. Dette kan for eksempel være klebefjerner, barrierekrem eller hudbeskyttelsesfilm.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast, og prøv ut stomiposer

Er du i tvil om hvilke typer stomiposer du bør velge, kan du alltid bestille gratis vareprøver hos Coloplast når du melder deg inn i Coloplast Care. På den måten kan du enkelt prøve ut hvilke stomiposer som oppfyller dine spesifikke behov og gjør hverdagen din med en urostomi lettere.

Ønsker du veiledning og kunnskap om hvordan du bruker stomiposer, får mest mulig ut av ditt stomiutstyr, eller ønsker du å motta råd om hvordan du kan leve med urostomi i hverdagen, kan du alltid kontakte sykepleierne hos Coloplast. Det kan være at dere sammen kan finne frem til hvilket eller hvilke produkter som kan gjøre din hverdag enklere.