Mye ruskevær om dagen – er det lenge siden du sjekket vinduene?

Innlegget er sponset

Høsten og vinteren 2023-2024 har bydd på til tider svært utfordrende vær mange steder i landet, med både trafikale utfordringer og store materielle ødeleggelser på både infrastruktur og ulike bygg. I denne perioden er det sannsynligvis også mange som har fått opp øynene for både trekk og små lekkasjer, vinduene kan være et svakt punkt i mange boliger.

En enkel sjekk av vinduene kan du gjøre selv

Det er selvfølgelig alltid lurt å bruke fagfolk når det gjelder kritisk vedlikehold av fasaden, men du kan begynne med å gjøre en enkel sjekk selv. Du kan med fordel ta en titt på råd og tips hos en profesjonell vindusmontør, se for eksempel pallesenbygg.no for noen råd og tips. Noen generelle ting du kan se etter er:

  • Hvis vinduene er fysisk slitt, med for eksempel råteskader eller flassende maling, er det noe man bør se på så raskt som mulig.
  • Punkterte vinduer er et annet problem som man bør se nærmere på raskt, gitt at et punktert vindu har betydelig svekket isolasjonsevne.
  • Kaldt trekk eller kondens på innsiden av vinduet kan også være tegn på dårlig isolasjonsevne, og kondens og fuktighet kan dessuten føre til råte eller mugg.

Utover disse åpenbare faktorene, er også alder i seg selv en faktor når du vurderer vinduene i boligen. Vinduer som begynner å nærme seg utløpet av sin tekniske levetid har betydelig dårligere isolasjonsevne sammenlignet med et moderne nytt vindu. 

Kontakt en profesjonell vindusmontør for ytterligere hjelp

Hvis du oppdager skader eller feil på vinduene i boligen din, er det fornuftig å kontakte en profesjonell vindusmontør så raskt som mulig. I sameier og borettslag kan man åpenbart gi beskjed til styret, men hvis du eier enebolig må du ta tak selv.

Det er viktig å huske på at det å montere vinduer er et relativt omfattende prosjekt, og fallhøyden kan være stor i flere ulike betydninger. Derfor kan denne oppgaven med god samvittighet settes bort til proffer, og du sparer både tid og penger gjennom å velge noen som vet hva de driver med. Store produsenter som Velux har tilknyttede partnere som har gjennomgått kursing og sertifisering, noe som legger til rette for et godt resultat.

En profesjonell vindusmontør vil dessuten kunne gi deg et uforpliktende tilbud på både selve produktet og monteringen. Det gir deg trygghet når både før, under og etter monteringen. Derfor bør du ta den grunnleggende vindussjekken allerede i dag.