Skal du få colostomi? Les mer her!

Innlegget er sponset

Står du, eller noen du kjenner, foran en colostomioperasjon, kan det være mange spørsmål og tanker som oppstår (hos deg eller den du kjenner). I denne artikkelen vil vi forsøke å gi deg så mye som mulig av den grunnleggende informasjonen om colostomi, slik at du forhåpentligvis kan føle deg tryggere og mer komfortabel med operasjonen og situasjonen du står overfor. 

Nedenfor kan du lære mer om colostomi helt generelt, årsaker til colostomi, colostomioperasjonen og hva du bør være oppmerksom på når du kommer hjem etter operasjonen og sykehusinnleggelsen. 

Hva er colostomi?

En colostomi er en alternativ måte å føre avføring ut av kroppen på som involverer tykktarmen. Stomien opprettes gjennom en operasjon hvor tykktarmen føres ut gjennom bukveggen. En colostomi er ofte siste utvei hvis man ikke kan få avføring ut på naturlig vis ved å gå på toalettet. 

En colostomi kan legges midlertidig, hvor man vil forsøke å føre tarmen tilbake igjen etter en periode, eller permanent, hvor stomien vil være en del av deg resten av livet. Det varierer litt hvor på tykktarmen en colostomi legges, men oftest opprettes colostomien på den tverrgående delen av tarmen (transversum) eller den siste delen av tarmen rett før endetarmen (sigmoideum). Colostomien plasseres vanligvis nederst på venstre side av magen. 

Typiske årsaker til colostomi

Det finnes flere årsaker til at en colostomi kan bli nødvendig. Noen av de vanligste er kreft i tykktarmen eller endetarmen, hull i tykktarmen og skader på tykktarmen. Medfødte misdannelser kan også føre til en colostomi. Betennelsestilstander i tarmen er også typiske årsaker til colostomi, som for eksempel Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. 

Hvordan utføres en colostomi?

En colostomioperasjon kan utføres via en kikkhullsoperasjon eller som en åpen operasjon. Uansett hvilken operasjonsmetode som brukes, vil pasienten være i full narkose under hele operasjonen. Denne narkosen kan gis på to måter: Den kan sprøytes inn i blodet via et drypp eller inhaleres gjennom luft fra en maske. 

Den vanligste og mest foretrukne operasjonsmetoden er kikkhullsoperasjon. Her fører kirurgen inn kikkert og instrumenter gjennom tre små huller i magen. For å få plass, blåses bukhulen opp med luft før instrumenter og kikkert føres inn. Selve colostomien opprettes ved at det tarmstykket som skal brukes til stomien, løsnes og trekkes frem gjennom et hull i bukveggen. Deretter åpnes tarmen, vrenges ut og festes til huden. 

Hvis operasjonen må gjøres som en åpen operasjon, lages et snitt i bukhulen slik at kirurgen kan komme til. Her løsnes også tarmen som skal brukes til stomien og trekkes ut gjennom et hull i bukveggen. Tarmen vrenges ut og sys fast til huden. 

Hva skjer etter operasjonen?

Den typen operasjon du har gjennomgått, avgjør i de fleste tilfeller hvor lenge du skal være innlagt etter operasjonen. Hvis du har fått opprettet colostomien din via kikkhullsoperasjon, kan du vanligvis nøye deg med å være innlagt i 1-3 dager, mens colostomier utført ved åpen operasjon ofte krever at du er innlagt i 4-6 dager. 

Når du er klar til å komme hjem, enten etter 1-3 dager eller 4-6 dager, planlegges utskrivelsen din i samarbeid med helsepersonalet på sykehuset. Her kan dere blant annet snakke om hvorvidt du føler deg trygg på å skifte stomiutstyret selv, eller om du kanskje ønsker støtte fra en hjemmesykepleier den første tiden. Du får vanligvis også med deg stomiutstyr hjem til de første dagene/ukene samt informasjon om hvor du kan kjøpe stomiprodukter fremover. 

Når du har kommet hjem til vante omgivelser, bør du være oppmerksom på eventuelle symptomer etter operasjonen. Opplever du for eksempel store hevelser og/eller sterke smerter i bukhulen/magen eller brystkassen, rask eller svak puls eller kortpustethet, bør du kontakte fastlegen din eller sykehuspersonalet, da disse symptomene kan indikere indre blødninger. 

Søk hjelp hos Coloplast Assistanse

Hvis du opplever utfordringer med colostomien din, har spørsmål om stomiutstyr eller noe annet, er det hjelp å få hos Coloplast Assistanse.  Coloplast Assistanse er et gratis tilbud til blant annet stomibrukere, hvor du kan ringe og få råd og veiledning fra sykepleiere. Du har også mulighet til å bestille gratis vareprøver fra Coloplasts sortiment. Dette er en god mulighet for deg som kanskje opplever utfordringer med å finne det rette utstyret til colostomien din. 

Du kan kontakte Coloplasts sykepleiere på telefonnummer 22 57 50 20, via e-post [email protected] eller via kontaktskjemaet. Sykepleierne er tilgjengelige alle hverdager fra kl. 09:00-16:00.