Slik kan små- og mellomstore norske bedrifter bruke automatisering

Innlegget er sponset

Temaer som artifisiell intelligens, maskinlæring og «big data» er i vinden om dagen, men det er viktig å huske på at helt andre typer automatisering og digitalisering fortsatt er avgjørende for de aller fleste typer bedrifter. På sikt vil vi kanskje se at kunstig intelligens overtar arbeidsoppgaver og ansvarsområder fra mennesker på alt flere områder, men enn så lenge er det særlig ulike produksjonsprosesser som har blitt tilnærmet helt automatiserte.

Bruk av CAM-produksjon gir en sømløs opplevelse

Moderne produksjon er ofte basert på såkalt CAM, det vil si «Computer Aided Manufacturing». Det betyr helt enkelt at produksjonen er tatt et steg videre fra «Computer Aided Design», ved at selve produksjonen er integrert med digitalt design. Leverandører som Masentia Norge tilbyr et bredt utvalg maskiner av denne typen, som kan brukes til å utføre en rekke ulike oppgaver – fra lasersveising til sliping og fresing.

Ved å kombinere ulike industrimaskiner er det mulig å skape en delvis eller helt automatisert produksjonsprosess, særlig ved å bruke industriroboter som utfører produksjonstrinn mellom maskinene. Designtrinnet utgjør det digitale startpunktet i denne prosessen.

Løsninger i ulike prisklasser

En automatisert maskin vil åpenbart utgjøre en betydelig investering, særlig sammenlignet med et helt manuelt alternativ. Samtidig er denne sammenligningen misvisende, da en automatisk industrimaskin helt åpenbart har andre egenskaper enn de manuelle alternativene.

For små- og mellomstore bedrifter kan det være aktuelt å prioritere bruk av industrimaskiner og automatisering til de mest tidkrevende og omfattende trinnene i en prosess. Det kan være mulig å begynne med en slik løsning, for så å bygge videre på den ved hjelp av flere enkeltstående maskiner og ytterligere robotisering og automatisering mellom de ulike trinnene. Hver virksomhet har sine unike utfordringer og muligheter, men det er vanskelig å se for seg en fremtid uten alt større grad av automatisering, robotisering og bruk av digitale verktøy. Én enkelt industrimaskin kan være begynnelsen på reisen.